آش جوشبره یا جوشواره که معرب گوشواره است، از جمله غذاهای سنتی می باشد که تقریبا در همه جای خراسان پخته می شود، این غذا به جهت استفاده از سبزیجات کوهی و بیابانی خاص مانند آجار (نوعی تره که طبعی بسیار گرم ، بو و مزه ای نزدیک به سیر دارد) معمولا در ایام نوروز و در میهمانی های خانوادگی پخته و سرو می شود.
وجه تسمیه این آش به دلیل استفاده از خمیرهایی که داخل آن با سبزیجات مختلف تفت داده شده ، که شباهتی هم به گوش دارد، است. البته بعضی هم به علت پاره شدن بعضی خمیرها در زمان جوش زدن، آن را جوشپره می گویند.
برای تهیه این آش با آرد و نمک و آب ، خمیری به اندازه یک گلوله خمیر نان درست کنید بعد آن را با وردنه باز کرده و به شکل مربع های کوچک برش بزنید. بعد سبزیجات معطر بهاری (آجار – تره – یونجه تازه – برگ خاکشیر تازه و …) را تفت داده و در دل خمیرهای برش داده شده قرار داده و سر و ته خمیرها را به هم می چسبانیم.
سپس در یک قابلمه آب بریزید وقتی جوش اومد کمی نمک در آب ریخته بعد مربع های خمیری رو در آب بیندازید و زیر اجاق را کم کنید. وقتی خمیرها خوب پخته شدند، اجاق را خاموش کنید تا آش سرد شود بعد به آن ماست اضافه کنید.
آخ که دلم ضعف کرده برای این آش خوشمزه
، جالب بود
ای جاااااااااااااااااااااااااااااااااااااان
سلام بسیار عالی خب یک بخش آشپزی هم راه بندازین برای غذاهای محلی
ای ول’ تا باشه از این گزارشهای خوشمزه
سلام حاجي، اي ول ماشاا… يه پا آشپزي ها… اينجوركه عكسهانشون ميده بايدآش خوشمزه اي شده باشه… ممنون از اطلاعرسانيتان… خداقوت…
بابا دمتون گرم با این گزارشتون
خداوکیلی حال کردم
الان همسرم افتاده دنبال اجار واسه جوشبره
سلام. این غذا رو هم می تونی با سبزی آش درست کنی و ما هم داخل آن نخود و لوبیا و عدس هم استفاده می کنیم و همچنین می تونید یه مقدار گوش چرخ کرده هم استفاده کرد (مواد داخل خمیر) چون آجار فقط در فصل بهار هست ما هم از اون داخل سبزی آش استفاده می کنیم البته من مادرم در زمستان یه مقدار هویج و ترب سفید رنده شده به سبزیش اضافه می کنه وای که دلم چقد این آشو می خواد مخصوصا با فلفل تند و دور همی خیلی می چسبه و خیلی خیلی ارزش غذایی بالایی داره .
فرومد- شاهرود.